Τι σημαίνει Reiki ?

Η  Ιαπωνικής προέλευσης  λέξη,  Reiki,  δηλώνει και την σημασία της και αναλύεται ως εξής : rei =  ‘’η άπειρη συμπαντική ζωτική ενέργεια’’   + ki = η ζωτική δύναμη που διαπερνά όλα τα έμβια όντα και τους δίνει ζωή.

Μετά τον Αϊνστάιν και την κβαντική φυσική, είναι γνωστό ότι τα πάντα είναι ενέργεια.

Όλοι μας γεννιόμαστε με αυτή την ενέργεια. Υπάρχει μέσα μας παντού και το μόνο που χρειάζεται για να την ενεργοποιήσουμε, είναι να λάβουμε τον κατάλληλο ‘’συντονισμό’’ από έναν δάσκαλο Ρέικι.  Αυτός είναι και ο λόγος που  το ρέικι είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε είναι πρόθυμος να επιτρέψει σε αυτή την θεραπευτική ενέργεια να ρεύσει από μέσα του (πηγή :  ‘’ΡΕΙΚΙ – το πλήρες εγχειρίδιο΄΄ Τανμάγια Χόνερβογκι -2008).

 Το ρείκι λειτουργεί ως συμπληρωματική θεραπεία (σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την συμβατική ιατρική)  τόσο σε κλάδους  της εναλλακτικής όσο και της συμβατικής ιατρικής.  

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα  ‘’USA TODAY – 2012’’,  σε έρευνα που διεξήχθη στο Hartford Hospital , αναφέρεται  ότι  το  ρέικι χρησιμοποιείται συνδυαστικά με την συμβατική ιατρική σε περισσότερα από 800 νοσοκομεία στις Η.Π.Α. και  καταλήγει ότι οι θεραπείες Ρέικι έχουν επιφέρει βελτίωση στον ύπνο των ασθενών κατά 86%, μείωση του πόνου κατά 78%, μείωση της ναυτίας κατά 80%, και μείωση του άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κατά 94%. Το 75% των ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη, επίσης, είπαν ότι «θα θέλουν σίγουρα να δεχτούν και πάλι θεραπεία”.

Σήμερα το Ρέικι είναι γνωστό σε όλες τις χώρες του κόσμου και υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για το πώς ξεκίνησε. Το σίγουρο είναι ότι ξεκίνησε από την Ιαπωνία από τον  Δρ. Μικάο Ουσούι και έγινε γνωστό  στην Δύση από την Χαουάγιο Τακάτα.

Παρόλο που σύμφωνα με κάποια εκδοχή, το Ρέικι ξεκίνησε από τον Δρ. Μικάο Ουσούι, έναν θεολόγο στο πανεπιστήμιο της ‘’Ντοσίσα’’, ωστόσο  δεν είναι θρησκεία και δεν έχει σχέση με αυτήν, αντιθέτως είναι ‘’συμβατό’’ με όλες τις θρησκείες, ιδεολογίες, φιλοσοφίες.

Τι είναι το Ρέικι

Είναι μία εναλλακτική ολιστική θεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιεί, μέσω των χεριών  την μετάδοση ζωτικής ενέργειας για να  θεραπεύσει ή  εξισορροπήσει  :  σωματικά, νοητικά, πνευματικά  και συναισθηματικά. Το ρέικι αντιμετωπίζει τον άνθρωπο /άτομο σαν μία ενιαία μονάδα και απευθύνεται όχι μόνο στο σώμα αλλά και στον νου, το συναίσθημα και το πνεύμα.

Που και πως επιδρά το ρείκι στον άνθρωπο  :

Στο σώμα :

 • Διατήρηση της σωματικής υγείας, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα
 • Βοηθάει στην αποβολή τοξινών
 • Ανακουφίζει από τον πόνο και το  στρες και είναι αναζωογονητικό
 • Βοηθάει στην αντιμετώπιση ή ίαση πολλών προβλημάτων υγείας, όπως : ημικρανίες, κεφαλαλγίες, κρυολογήματα, γρίπη, βήχας, οσφυαλγία, ουρολοιμώξεις, νεφρολιθίαση, χολολιθίαση, και αρθραλγίες.

Στα συναισθήματα :

 • Ηρεμεί το νευρικό σύστημα
 • Εξισορροπεί το συναίσθημα
 • Βοηθάει στην απόκτηση μεγαλύτερης επίγνωσης των συναισθηματικών διεργασιών μας και στην αναγνώριση και κατανόηση συναισθημάτων όπως ο φόβος, ο θυμός, η θλίψη.

Στον νου :

 • Ηρεμεί τον νου
 • Επιφέρει διαύγεια σκέψης
 • Επίγνωση εσωτερικών διανοητικών διεργασιών και αναγνώριση των αρνητικών πεποιθήσεων 

Στο πνευματικό επίπεδο :

 • Μας επανασυνδέει με την ‘’πηγή’’ μας και την ανιδιοτελή αγάπη
 • Βοηθάει στο να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας
 • Αυξάνει την επίγνωση μας

Σύμφωνα με την ολιστική προσέγγιση, το σώμα μας έχει την δική του σοφία, σύμφωνα με την οποία τα συμπτώματα ασθενειών που εμφανίζονται είναι μηνύματα που έχουν σαν σκοπό να μας προειδοποιήσουν ότι κάτι πάει στραβά ή  ότι δεν πορευόμαστε προς τον ανώτερο σκοπό μας ή ότι οι επιλογές μας δεν εξυπηρετούν την εξέλιξη μας.

Το ρέικι επιδρώντας στο νοητικό, πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο βοηθάει στην αντιμετώπιση όχι μόνο  των συμπτωμάτων αλλά και των αιτιών του. Πως μπορούμε όμως να το επιτύχουμε αυτό ; Η απάντηση είναι απλή :  να αφουγκραστούμε τα μηνύματα που μας στέλνει το σώμα μας. Η αναγνώριση και κατανόηση τους, θα μας βοηθήσει  να αντιληφθούμε τυχόν ανισορροπίες ή δυσαρμονίες και να τις αντιμετωπίσουμε πριν ακόμα εκδηλωθούν στο φυσικό μας σώμα.

Δέσποινα Κανακίδου, Usui Master Teacher