ΡΕΙΚΙ :1ο ενεργειακό κέντρο – 1stchakra – Rootchakra – Ανακάλυψε την δύναμη σου

Αναλύοντας τα ενεργειακά κέντρα,και ξεκινώντας από τη χρονική /ηλικιακή  εκείνη περίοδο της ζωής μας που  το κάθε ενεργειακό κέντρο αναπτύσσεται και συνδέεται με το σώμα μας/  κάθε κύτταρο μας  και συνδέοντας το καθένα από αυτά με ερωτήματα  που  προκύπτουν μέσα στην καθημερινότητα μας, μέσα από τις καταστάσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ή μέσα από τις επαφές μας με τους ‘’άλλους’’, που  είτε τα εκφράζουμε είτε όχι,   θα  αντιληφθούμε,  τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία μας και πως μπορούμε να τα εξισορροπήσουμε ή τουλάχιστον να τα ‘’κάνουμε’’ να δουλεύουν υπέρ μας.

Η θεραπευτική ιδιότητα του  ρείκι έχει πολλά πεδία εφαρμογής. Ένα από αυτά είναι η ανάπτυξη και εξέλιξη της ενσυνειδητότητας, έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε παρόντες στο εδώ και το τώρα της ζωής μας, διότι όπως έχει πει και ο Δαλάι Λάμα, δύο είναι οι μέρες του χρόνου  για τις οποίες δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα : ‘’η μία είναι το χτες και η άλλη είναι το αύριο. Έτσι μόνο σήμερα είναι η σωστή μέρα ν αγαπήσεις, να πιστέψεις να πράξεις, μα κυρίως να ζήσεις’’.

Είναι λοιπόν σημαντικό να αναγνωρίσουμε    τα θέλω μας, τους φόβους μας, τα δυνατά και τ ’αδύνατα μας σημείαπου είναι τα συστατικά τα οποία διαμορφώνουν τις αποφάσεις μας και κατά συνέπεια όλη την ζωή μας. 

Καλούμαστε λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε ποιες από τις αποφάσεις μας (απλές ή πιο σύνθετες) στηρίζονται σε  ασυνείδητα βιώματα μας και ποιες είναι απόρροια μια ενσυνείδητης διαδικασίας στην οποία δεν παίρνουν μέρος μόνο οι ασυνείδητες μνήμες  των βιωμάτων μας που έχουν τις ρίζες τους στα  πρώτα χρόνια της ζωής μας, αλλά είναι προϊόντα συνεργασίας,της λογικής και της ψυχής μας.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, και για να κατανοήσουμε καλύτερα πως το 1ο –  rootchakra- ενεργειακό κέντρο συνδέεται με την καθημερινότητα και την ζωή μας, θα δούμε τα κύρια χαρακτηριστικά του,πώς λειτουργεί και με ποιες φοβίες ή και δυνατά σημεία του χαρακτήρα μας συνδέεται.

Στοιχείο :Γη

Χρώμα :Κόκκινο

Όνομα :Muladhara (Σανσκριτικά)

Θέση :η βάση της σπονδυλικής στήλης (κόκκυγας)- αυτοσυντήρηση

Σχετίζεται με : τον φόβο/τους φόβους μην  χάσουμε την δουλειά μας, μην μας επιτεθούν ή να τραυματιστούμε (φυσικά ή ψυχολογικά), μην μας εγκαταλείψουν (η οικογένεια, συγγενείς, φίλοι ή άλλη σημαντική για μας ομάδα), μην αρρωστήσουμε, ή ακόμα και με την ολοκληρωτική ‘’εξολόθρευση’’.

Ηλικιακή περίοδος : από 5 μηνών έμβρυο (στην μήτρα) μέχρι 12 μηνών βρέφος.

Το ενεργειακό αυτό κέντρο έχει σαν σκοπό να ‘’χτίσει’’ την ύπαρξη μας, αυτό που θα γίνουμε αργότερα σαν ενήλικες,  και να μας δώσει τα απαραίτητα όπλα για την αυτοσυντήρηση μας.  Βοηθάει την ψυχή να ‘’ριζώσει’’ στο σώμα. Σκεφτείτε το σαν να είναι ένας σπόρος που χρειάζεται να βλαστήσει και μετά να μεγαλώσει βάζοντας τις ρίζες του καλά μέσα στη γη, για να έχει μια γερή βάση /στήριγμα που δεν θα μπορεί εύκολα να παρασυρθεί από τους δυνατούς ανέμους ή τις κακοκαιρίες.

Είναι το τσάκρα που μας βοηθάει να γειώσουμε κάθε απόφαση κάθε όνειρο μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρείται πολύ σημαντικό.

Σκεφτείτε να έχετε τόσα όνειρα, τόσες ιδέες, τόση διάθεση και επιθυμία να αλλάξατε πράγματα στην ζωή σας, αλλά όλα αυτά να κρύβονται πίσω από  δύο πολύ απλές λέξεις που όμως ενέχουν πολύ φόβο : ‘’αν’’ και ‘’μήπως’’.

Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι ηλικιακά, το 1οτσάκρα σχετίζεται από την εμβρυακή  ηλικία των 5 μηνών μέχρι την βρεφική μας ηλικία των 12 μηνών, μια περίοδο της ζωής μας που δεν έχουμε συνείδηση των όσων συμβαίνουν γύρω μας,  συνειδητοποιούμε, ότι τα ‘’όπλα’’ δυνατά ή αδύνατα που αποκτάμε κατά  την περίοδο αυτή, είναι όπλα που δεν έχουν επιλεγεί ουσιαστικά από μας συνειδητά.

Αυτό πολύ απλά γίνεται αντιληπτό, εάν αν αναλογιστούμε ποιες είναι οι ανάγκες και  οι στόχοι ενός μωρού καθώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται :

  • Ασφάλεια
  • Επιβίωση
  • Προσωπική ανάπτυξη/εξέλιξη
  • Κινητική ανάπτυξη
  • Σύνδεση/δέσιμο/δεσμοί

Κάθε  βίωμα ενός βρέφους που είναι δυνατόν να κλονίσει την ομαλή δημιουργία και ανάπτυξη όλων των παραπάνω αισθημάτων, δημιουργεί αρχικά στο βρέφος και αργότερα στην ζωή του ενήλικα, κάποιο ψυχολογικό τραύμα.

Τα τραύματα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν όπως παρακάτω :

  • Τραύματα γέννησης – εγχειρήσεις, νοσήματα, τροφικές διαταραχές
  • Κακοποίηση/ παραμέληση
  • Ατυχήματα
  • Κληρονομικά τραύματα
  • Εγκατάλειψη

Εάν λοιπόν ο εξωτερικός κόσμος ενός μωρού είναι ανασφαλής, του δημιουργεί το αίσθημα της ανασφάλειας, διαχωρίζοντας το  από τον εσωτερικό του κόσμο, γιατί εκεί  αισθάνεται αβοήθητο και ανεπαρκές.  Αυτό με την σειρά του δημιουργεί έλλειψη εμπιστοσύνης προς το σώμα διότι η ψυχή δεν νιώθει ασφαλής για να μεγαλώσει.

Προχωρώντας γρήγορα προς την ενηλικίωση μας, εξακολουθούμε να ερχόμαστε αντιμέτωποι με πυροδοτικές καταστάσεις/πραγματικότητες που κλονίζουν   την ικανότητα μας να συνδεθούμε και να νιώσουμε ασφαλείς με το σώμα μας.

Αυτό συχνά οδηγεί σε συνήθειες που μας κάνουν να μένουν απαθής και δημιουργεί παθολογικές συμπεριφορές.

Οι αυτό-υπονομευόμενες σκέψεις, καβγάδες με τον εαυτό μας ή τους άλλους, νευρικότητα, άγχος, κατάθλιψη, εθισμοί, χαλαρά όρια, παρορμητικές συμπεριφορές, και κακή φυσική κατάσταση/υγεία, είναι όλες παθολογικές συμπεριφορές.

Οι παθολογικές αυτές συμπεριφορές  προκαλούν φόβο. Και είναι πνευματικά, που στο σημείο αυτό η ψυχή δεν είναι επικεντρωμένη διότι το ανθρώπινο μυαλό προσπαθεί να αυτοσυντηρηθεί. Το κέντρο ελέγχου λειτουργιών του εγκεφάλου ‘’εργάζεται’’ αποκλειστικά με το να αναγνωρίσει και να μας καθοδηγήσει με το πώς θα επεξεργαστούμε και θα αντιμετωπίσουμε τα τραυματικά γεγονότα, αλλά με αυτό τον τρόπο κλείνει την κύρια οδό επικοινωνίας   που επιτρέπει στο σώμα μας να μας ανατροφοδοτήσει με τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να βγούμε ουσιαστικά από αυτές τις παθολογικές συμπεριφορές.

Βιολογικά, το μέρος του εγκεφάλου μας που ονομάζεται ‘’αμυγδαλή’’ , ελέγχει την απόκριση /αντίδραση μας στον φόβο. Μας συνδέει με το πρωτόγονο μυαλό μας, που είναι ο βασικός μηχανισμός επιβίωσης (εξηγείται εκτενέστερα μέσω της θεωρίας ‘’Polyvagal’’).

Με λίγα λόγια, ένα ‘’κλειστό’’ 1ο ενεργειακό κέντρο προκαλεί υπερ-λειτουργία της αμυγδαλής.

Ένα υγιές 1οchakra, μπορεί να αισθάνεται και να βρίσκει υποστήριξη όταν πυροδοτείται,η λειτουργία του : Fight, flight, orFreeze ( πάλεψε, φύγε ή ακινητοποιήσου). Η ικανότητα να έχουμε επίγνωση αυτής της κατάστασης, καθώς επίσης  και ποια είναι τα επόμενα βήματα που έχουμε στην διάθεση μας είναι η λειτουργία ενός ισορροπημένου chakra. Για να ξεκινήσει η θεραπεία αυτού του ενεργειακού κέντρου χρειάζεται να βρούμε τρόπους να γειωθούμε.

Η ψυχή μας, χρειάζεται να ‘’βγάλει ρίζες’’ και να νιώσει ασφαλής και αυτό φυσικά θα βοηθήσει την ροή της ενέργειας και στα υπόλοιπα τσάκρας. Όταν το 1ο ενεργειακό κέντρο βρίσκεται σε ισορροπία οι πεποιθήσεις που είναι εμφανής και συνειδητές είναι οι : ‘’ανήκω’’, ‘’είμαι ασφαλής’’, ή ότι ‘’θα είμαι καλά’’.

Τι επιτυγχάνουμε , όταν δουλεύουμε το 1ο ενεργειακό μας κέντρο με εναλλακτικές τεχνικές όπως το Ρέικι ?

Ενδυναμώνουμε την δημιουργική μας έκφραση, την θέληση μας για ζωή την εσωτερική μας δύναμη , και γινόμαστε πιο αποφασιστικοί,νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς , νιώθουμε περισσότερο γειωμένοι, πατάμε καλύτερα στα πόδια μας, εμπιστευόμαστε περισσότερο τον εαυτό μας και τις αποφάσεις μας , δημιουργούμε πιο υγιής δεσμούς με τους άλλους.

Το 1οτσακρα μας γειώνει στην υλική ζωή, στο εδώ και στο τώρα  στις ομάδες που στηρίζουν την ζωή μας, που είναι και η οικογένεια μας, είναι η φίλοι μας,  η κοινωνική μας ζωή.

Η σχέση μας με την δύναμη αρχίζει όταν μαθαίνουμε πως λειτουργεί το 1οτσάκρα,αρχικά,μέσα στην οικογένεια μας και επεκτείνετε στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που θα δημιουργήσουμεαργότερα, όπως είναι οι φίλοι μας ή οι κοινωνικές μας συναναστροφές.

Ενώ  όλα τα τσάκρας είναι σημαντικά, το 1ο είναι αυτό πάνω στο οποίο χτίζουμε την προσωπικότητα μας  . Από εκεί ξεκινάμε για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξης μας που είναι η εξερεύνηση των θεμάτων του 2ουτσάκρα που αφορά την δύναμη των σχέσεων και την ιερή αλήθεια του να τιμάται ο ένας τον άλλον που  θα είναι και το επόμενο θέμα μας.

By ΔέσποιναΚανακίδου – Usui Reiki Master Teacher

.