Οι πεντε αρχεσ του ρεικι

Οι 5  αρχές του Ρέικι

  Μόνο για σήμερα μην θυμώνεις

  Μόνο για σήμερα μην ανησυχείς

  Μόνο για σήμερα κέρδισε τίμια το ψωμί σου

  Μόνο για σήμερα να σέβεσαι κάθε έμβιο ον

Τίμα τους γονείς σου, τους δασκάλους σου και τους γεροντότερους

Μόνο για σήμερα μην θυμώνεις

  • Ο θυμός έχει πάντα μια αιτιολογία, αλλά σπάνια αυτή είναι καλή [Γκάντι Ι.]

Ο θυμός είναι μια πολύ δυνατή ενέργεια που αντλεί την ενέργεια και την δύναμη μας όταν δεν τον αναγνωρίζουμε και τον ‘’πετάμε’’ αδιακρίτως στους ‘’τρίτους’’ , στους ‘’φταίχτες’’ ή ακόμα χειρότερα   όταν τον στρέφουμε προς τα μέσα μας.  

Η  λύση βρίσκεται στο να τον αναγνωρίσουμε και να τον αποδεχτούμε. Να κοιτάξουμε εντός μας,  να δούμε τι μήνυμα θέλει να μας δώσει, τι θέλει να μας  διδάξει. Να εντοπίσουμε εάν κρύβεται πίσω από άλλα συναισθήματα  και να τον απογυμνώσουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να τον ‘’μεταμορφώσουμε’’ σε αγάπη.

Θυμός και αγάπη, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, τα δύο άκρα της ίδιας ενέργειας. Όταν λοιπόν τον κατανοήσουμε και τον αποδεχτούμε, τότε ο θυμός θα ‘’μεταμορφωθεί’’ στην δημιουργική ενέργεια της αγάπης που θα φέρει την γαλήνη στην καρδιά μας.

 Μόνο για σήμερα μην ανησυχείς

Η γαλήνη της καρδιάς και του νου, μας κάνουν να νιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι,  οτι, ότι μας συμβαίνει είναι ένα δώρο, μια ευκαιρία για εξέλιξη.  Στον αντίποδα, ο ‘’θόρυβος’’ του νου και έλλειψη γαλήνης στην καρδιά μας δημιουργούν φόβο, ανασφάλεια, ανησυχία, ένταση, άγχος και τέλος έλλειψη αγάπης.

Ποιο είναι το αντίδοτο ;  Είναι η πίστη μας και η άφεση στο θεϊκό σχέδιο.  Η πίστη στο ότι όλα έχουν έναν λόγο που γίνονται και εσύ θα έχεις  πάντα προστασία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να πιστέψεις σε ‘’Αυτόν’’ και να του απλώσεις το χέρι και τότε  θα δεις, θα βιώσεις ότι τα  θαύματα είναι μικρά και συμβαίνουν καθημερινά.

Μόνο για σήμερα κέρδισε τίμια το ψωμί σου

Δούλευε με τιμιότητα και σεβασμό, με αγάπη και χαρά. Βάλε όλη την δημιουργικότητα και την σοφία σου στην δουλειά σου και αυτή θα σε ανταμείψει. Θα σε ανταμείψει χωρίς να στερείς από τους συνανθρώπους σου τα κεκτημένα τους.  Μόνο έτσι μπορείς να ζεις την ζωή σου με σεβασμό, τιμιότητα και ειλικρίνεια.

‘’Πράξε αυτά που λες και λέγε αυτά που πράττεις’’, απελευθερωμένος/η από μάσκες και προσωπεία, βιώνοντας καθημερινά την ενότητα και την αγάπη.

Μόνο για σήμερα να σέβεσαι κάθε έμβιο ον

Άνοιξε την καρδιά σου και άφησε την αγάπη σου να ξεχυθεί προς τα έξω, προς όλα τα πλάσματα του κόσμου. Η αγάπη δεν τελειώνει ποτέ και όπως την δίνουμε, έτσι έρχεται και σε μας : χωρίς όρους, χωρίς όρια, ατέλειωτη και τέλεια.

Δείξε ευγνωμοσύνη στα χίλια θαύματα της φύσης και να ξέρεις πως και εκείνα σε θαυμάζουν.

Ενώσου με όλη τη γη και με  καθετί που υπάρχει πάνω και  γύρω της. Εξάλλου, ας  μην ξεχνάμε,  όλοι ερχόμαστε από την ίδια πηγή από τον ίδιο δημιουργό, όλοι συνδεόμαστε μεταξύ μας, αναπνέουμε τον ίδιο αέρα, βλέπουμε τον ίδιο ήλιο, το ίδιο φεγγάρι.

Η επίγνωση του ότι όλοι είμαστε μέρος του «ΟΛΟΥ’’, του ίδιου σύμπαντος μας κάνει να σεβόμαστε καθετί πάνω σ’ αυτή τη γη και  να συμβάλλουμε και να διατηρούμε την ισορροπία και την αρμονία πάνω της.

Τίμα τους γονείς σου, τους δασκάλους σου και τους γεροντότερους

Δείξε την αγάπη και σεβασμό στους ανθρώπους : από αυτούς έχεις μάθει και συνεχίζεις να μαθαίνεις, από αυτούς έχεις εξελιχθεί και συνεχίζεις να εξελίσσεσαι.

Έχουν όλοι συμβάλει στο να γίνεις αυτό που είσαι σήμερα. Δείξε τους αγάπη και συγχώρεση για τα όποια λάθη τους. Η συγχώρεση είναι δύσκολη στην αρχή αλλά αν αρχίσεις δεν σταματάς και η ζωή γίνεται θαυματουργή καθώς οι υπόλοιποι άνθρωποι μεταμορφώνονται μαζί με εσένα.

Μόνο για σήμερα μπορείς να νιώσεις ότι…

Είσαι παιδί του Σύμπαντος κι όλη η γη το σπίτι σου.

Είσαι μέρος του Θεού.

Eίσαι Θεϊκή ουσία που ζει προσωρινά στο σώμα αυτό.

Είσαι εδώ για να φέρεις τον παράδεισο στη Γη

Έχεις μέσα σου την Πίστη που λύνει κάθε πρόβλημα.

Έχεις την χωρίς όρους Αγάπη που ανοίγει κάθε καρδιά.

Έχεις την εσωτερική Ειρήνη που ανακουφίζει κάθε πόνο.

Έχεις την ανώτατη Αλήθεια που φωτίζει το δρόμο για όλους.

Έχεις την εσώτερη Χαρά που αλαφρώνει την καρδιά.

«Ρόμπερτ Νατζέμυ»

Δέποινα Κανακίδου,Usui Master Teacher