Ρέικι: ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ

Το ρέικι, είτε το γνωρίσουμε από την μεριά του επαγγελματία θεραπευτή ή από την μεριά του θεραπευόμενου, είναι μια μοναδική εμπειρία, για όσους φυσικά θελήσουν το δοκιμάσουν.
Το ρείκι είναι, μια ολιστική, εναλλακτική τεχνική που έχει τις ρίζες στην Ανατολή, και συγκεκριμένα στην Ιαπωνία και στηρίζεται σε τρεις βασικές θεωρίες :
Η 1ηθεωρία είναι αυτή που υποστηρίζει, ότι τα πάντα γύρω μας είναι ενέργεια που δονείται σε διαφορετικές συχνότητες, τα λεγόμενα Χέρτζ. Παρόλο που η ενέργεια δεν είναι ορατή, εμείς μπορούμε να την δούμε, από τον τρόπο που εκδηλώνεται γύρω μας π.χ. μια καρέκλα, ένα τραπέζι, ή ένα αυτοκίνητο είναι μια εκδήλωση ενέργειας ως συμπυκνωμένη ύλη ή όταν ακούμε έναν ήχο, ή όταν πάμε να κάνουμε μια ακτινογραφία, βλέπουμε την εκδήλωση της ενέργειας σαν αόρατους κραδασμούς. Ο Ρώσος επιστήμονας Σέμυον Κίρλιαν, κατόρθωσε να την κάνει ορατή μέσω μιας μηχανής που κατασκεύασε. Η ενέργεια ρέει συνεχώς και μέσα στο σώμα μας, σε κανάλια που ονομάζονται μεσημβρινοί. Φανταστείτε τους μεσημβρινούς σαν ποτάμια ενέργειας που διατρέχουν το σώμα μας από την κορυφή ως τα νύχια, δημιουργώντας ένα πυκνό δίκτυο που συνδέει κάθε κύτταρο και όργανο με όλα τα μέρη του σώματος μας. Αυτή η ενότητα της ζωής προκαλεί δέος, δεν συμφωνείτε ?
Η 2η θεωρία είναι ότι κάθε ανθρώπινο ον, είναι ένα ενιαίο σύνολο του σώματος, του νου και του πνεύματος. Με βάση αυτή την προσέγγιση, κάθε σύμπτωμα είναι έκφραση σωματικών, ψυχολογικών και πνευματικών χαρακτηριστικών. Δεν υπάρχει διαχωρισμός, ανάμεσα σε αυτά τα τρία. Το σώμα μας δεν θα υπήρχε χωρίς τον νου και την ψυχή, ούτε όμως ο νους ή το πνεύμα δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν στη γη χωρίς το σώμα. Αυτός είναι και ο λόγος που το ρέικι συγκαταλέγεται στις ολιστικές θεραπευτικές τεχνικές, επειδή, βλέπει τον άνθρωπο σαν ένα ενιαίο σύνολο.
Η 3η θεωρία βασίζεται στην ιδέα της αλληλο-συμπληρωματικότητας των αντιθέτων, που υπάρχει διάχυτη στην κουλτούρα των Ανατολικών χωρών αλλά και πάνω σε αυτήν έχτισε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Ηράκλειτος την φιλοσοφία του, ο οποίος έγραψε : ‘’Η αντίθεση, φέρνει ομόνοια’’. ‘’ Από την αντίφαση βγαίνει η πιο τέλεια αρμονία. Είναι η αρρώστια που κάνει την υγεία ευχάριστη, το κακό αναδεικνύει το καλό, η πείνα τον κορεσμό, η κούραση την ανάπαυση.’’ Συνεπώς δεν είμαστε μόνο δυνατοί ή αδύναμοι, υγιείς ή ασθενείς, είμαστε και τα δύο μαζί. Εάν βλέπουμε μόνο το ένα από τα δύο, βλέπουμε μόνο την μισή εικόνα. Το ένα άκρο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το αντίθετο του. Ο φτωχός έχει την δυνατότητα να γίνει πλούσιος, ο άρρωστος υγιής, ο υγιής μπορεί να αρρωστήσει, και ο πλούσιος να φτωχύνει. Όσο πιο ακραία είναι η κατάσταση σου, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να πετύχεις το αντίθετο της. Μέσα από αυτή την θεωρία, μας γίνεται αντιληπτό ότι κάθε πρόβλημα μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα.
Και το κυριότερο είναι ότι δεν χρειάζεται να αλλάξεις τίποτα εσύ, γιατί μέσα από το ρέικι μπορείς να δείς τις αδυναμίες σου στην πραγματική τους διάσταση : δηλαδή σαν οδηγό για την συμπεριφορά σου και όχι σαν κάτι για το οποίο πρέπει να αισθάνεσαι άσχημα. Αγκάλιασε λοιπόν τις αδυναμίες σου, αναγνώρισε τα όρια σου, και μετά εκτίμησε το κάθε τι. Θα τα έχεις πάει περίφημα.
Αν αλήθεια πιστεύεις ότι δεν έχεις καμία ελπίδα, τότε, ότι καταφέρεις είναι μια ανέλπιστη επιτυχία.
Εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα, διλήμματα ή απλά είχες μια δύσκολη ημέρα, τότε μπορεί το ρείκι να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Αξίζει να το δοκιμάσεις.
Δέσποινα Κανακίδου – Usui Reiki Master Teacher