Ατομικές Συνεδρίες

 

Υπηρεσίες Ρείκι

Οι εφαρμογές του θεραπευτικού ρέικι είναι παρά πολλές και ικανές να καλύψουν κάθε ανάγκη που προκύπτει.Ωστόσο σε αυτή την ενότητα, αναφέρουμε και αναλύουμε, κάποιες από τις πιο συνηθισμένες ή σημαντικές εφαρμογές του, έχοντας όμως την πρόθεση να προτείνουμε ή να προσαρμόσουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας με βάση την αντίστοιχη ζήτηση, διότι η θεραπεία δεν έχει πλαίσια και όταν συνοδεύεται από την καθαρή πρόθεση του θεραπευτή, τα θετικά αποτελέσματα είναι σίγουρα ’θέμα χρόνου’’

Θεραπευτικό ρέικι – Reiki Healing

‘’Το σώμα φωνάζει αυτό που σωπαίνει το στόμα’’.

Το ρέικι δεν είναι σύστημα θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά μια χαλαρωτική θεραπεία, μέσω της οποίας  φυσικές θεραπευτικές δονήσειςμεταδίδονται  μέσω των χεριών ενός θεραπευτή Ρέικι (ενεργεί ως αγωγός) στο σώμα του δέκτη. 

Ο σκοπός μιας θεραπείας Reiki είναι να ανακουφίσει το άγχος και τον πόνο, να προκαλέσει χαλάρωση, να απελευθερώσει συναισθηματικά μπλοκαρίσματα/εμπόδια, να επιταχύνει τη φυσική επούλωση. Εξισορροπεί την ενέργεια του σώματος και υποστηρίζει άλλα ιατρικά συστήματα/μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων και των παραδοσιακών θεραπειών.

Μετά από δεκαετίες συχνά αμφισβητούμενης εγκυρότητας, η αποτελεσματικότητα του Ρέικι, (μια ολιστική ενεργειακή θεραπεία),  αποκτά νέο σεβασμό εντός της ιατρικής κοινότητας. Για πολλά χρόνια η θεραπευτική ιδιότητα /ικανότητα του ρέικι, όπως και άλλων ολιστικών ενεργειακών θεραπειών αντιμετωπίζονταν με περιφρόνηση από ιατρικούς συλλόγους, επαγγελματίες, γενικούς επιστήμονες και κληρικούς. Η ιδέα ότι το ανθρώπινο σώμα ήταν διαποτισμένο ή περιτριγυρισμένο από ένα αόρατο, αιθερικό σώμα  «ζωτικής ενεργειακής δύναμης» θεωρήθηκε  ανοησία. Αυτά τα αρνητικά συμπεράσματα διατυπώθηκαν με την λογική, ότι τα πεδία «ζωτικής ενέργειας», που έγιναν γνωστά  στην Κίνα, ως Chi ή qi, στην Ιαπωνία ως ki και στην Ινδία ως prana, ήταν «αόρατα» και «μη μετρήσιμα»με παραδοσιακή έρευνα ή επιστημονικά όργανα. Ποτέ δεν υπήρχε μια ολοκληρωμένη λίστα ελεγχόμενων, τεκμηριωμένων ερευνών που να ήταν προσβάσιμες στις ολιστικές, ιατρικές και επιστημονικές κοινότητες.

Μόνο το 2005 όταν ο William Lee Rand, ιδρυτής και Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Ρέικι, πρωτοπόρος και θερμός υποστηρικτής του, δημιούργησε το Κέντρο Έρευνας για το Ρέικι και ανέπτυξε αυτό που είναι σήμερα γνωστό ως The Touchstone Process.

Οι ασθένειες και  διαταραχές που δοκιμάστηκαν και αντέδρασαν  θετικά στη θεραπεία Reiki περιλαμβάνουν:

  1.  Μετεγχειρητικός πόνος μετά την εξαγωγή δοντιών
  2. Γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους, που σχετίζονται με άνοια / Αλτσχάιμερ
  3. Προ-εγχειρητική χαλάρωση και πόνος μετά την επέμβαση
  4. Πόνος σε ασθενείς με χρόνια ασθένεια
  5. Κατάθλιψη και άγχος
  6. Ευεξία στους θεραπευτές του Ρέικι

Οι δοκιμές σε ανθρώπους που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 1993 και του 2006 έδειξαν βαθμολογίες από ικανοποιητική έως εξαιρετική, υποδηλώνοντας ότι το όφελος των θεραπειών Reiki ήταν θετικό στον έλεγχο των επιπέδων πόνου στον άνθρωπο.

Σήμερα, η αγωγή του Ρέικι προσφέρεται δωρεάν σε περισσότερα από 800 Αμερικανικά Νοσοκομεία ως μέσο για να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης και να ανακουφίσει τον πόνο.

Το Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης /Πανεπιστήμιο της Κολούμπια ήταν ένα από τα πρώτα νοσοκομεία που προσέφερε το Ρέικι ως μέρος του Ολοκληρωμένου Ιατρικού Προγράμματος του (CIMP). Σύμφωνα με την έρευνα AHA του 2008, στο οποίο συμμετείχαν ασθενείς που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε ποσοστό 84% των νοσοκομείων   η ζήτηση των ασθενών αφορούσε  κατά κύρια βάση την παροχή υπηρεσιών συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής (CAM) συμπεριλαμβανομένου και τουReiki.  Το  67% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο βασικός λόγος του αιτήματος  τους να υποβληθούν σε οποιαδήποτε μορφή εναλλακτικής θεραπείας αφορούσε  στην«κλινική αποτελεσματικότητα» των θεραπειών αυτών(ελεύθερη μετάφραση από το greenlotus.hubpages.com – ‘’Το Ρείκι πράγματι είναι αποτελεσματικό. Μια πρωτοποριακή επιστημονική μελέτη.’’) 

Είναι λοιπόν γεγονός και επιστημονικά αποδεδειγμένο πλέον, ότι το Ρέικι, λειτουργεί συμπληρωματικά με την παραδοσιακή Ιατρική και  έχει ένα μεγάλο ποσοστό θετικών αποτελεσμάτων.  Η θεραπευτική ιδιότητα του Ρέικι,  μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε περιπτώσεις που  ακολουθείται κάποια χρόνια παραδοσιακή θεραπευτική αγωγή,   δύσκολη , εξαντλητική και χρειάζεται ένα είδος ‘’ανακούφισης’’, ‘’τόνωσης’’(σωματικής, συναισθηματικής), και ‘’μείωσης του σωματικού πόνου’’. Είναι το ‘’μέσο’’  που μπορεί να  βελτιώσει την κλινική κατάσταση/εικόνα καθώς επίσης και τον χρόνο που απαιτείται για  την πλήρη αποκατάσταση. ‘’Είναι επιλογή μας να βιώνουμε ή να ξεπερνάμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τις δυσκολίες που έρχονται στο διάβα μας. Το ρέικι μπορεί να είναι μια τέτοια συνειδητή επιλογή.’’  Η διάρκεια του θεραπευτικού ρέικι, καθορίζεται με βάση  τις ανάγκες του ‘’δέκτη’’, και από το εάν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ιατρικό θέμα,  που χρήζει ιδιαίτερη και εστιασμένη  αντιμετώπιση  ή  πρόκειται για μια ολοκληρωμένη  ολιστική θεραπεία. 

Εξισορρόπηση και εναρμόνιση ενεργειακών κέντρων  – Ευεξία – Χαλάρωση

‘’Balancing and harmonization of chakrasWellnessRelaxation’’

‘’H Ισορροπία βρίσκεται στο κέντρο της αποδοχής’’

Το ρέικι λειτουργεί θεραπευτικά μέσω της αλληλεπίδρασης μεταξύ των τσάκρας και των ενδοκρινών αδένων. Τα τσάκρας που στα σανσκριτικά σημαίνει ‘’κινούμενος τροχός’’, και στην ελληνική γλώσσα αποδίδεται με την λέξη ενεργειακά κέντρα, είναι, ‘‘αόρατα’’ κέντρα ζωτικής ενέργειας, και συνδέονται με τα σώματα της ανθρώπινης αύρας, που είναι το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο γύρω από το σώμα μας και δονείται από ενέργεια και φως. Είναι ένα ιδιαίτερα ευμετάβλητο και ευαίσθητο σύστημα, καθότι το χρώμα και η έκταση της, επηρεάζονται από την φυσική και την συναισθηματική κατάσταση του ίδιου του ατόμου και τα θετικά ή αρνητικά ερεθίσματα που δέχεται από άλλους ανθρώπους ή καταστάσεις.  Συνεπώς, η αύρα μας περιέχει πληροφορίες που σχετίζονται είτε με πρότερα βιώματα, συναισθήματα, πεποιθήσεις, πρότυπα, τα οποία αποτυπώνονται με ανάλογα χρώματα στο ενεργειακό μας πεδίο.

Η αύρα μας, ‘’επικοινωνεί’’ με το φυσικό μας σώμα μέσω των 7 κύριων ενεργειακών κέντρων (τσάκρας), που το καθένα απ’ αυτά, σύμφωνα με την ενεργειακή προσέγγιση, συνδέεται με έναν από τους κύριους ενδοκρινείς αδένες και με μια ομάδα ζωτικών οργάνων. Όλα τα συνδεόμενα μεταξύ τους μέρη, ανταλλάσσουν πληροφορίες, προκειμένου να διατηρήσουν τον οργανισμό, και όλες τις λειτουργίες του (σωματικές, πνευματικές, συναισθηματικές) σε ισορροπία.

Είναι σημαντικό να διατηρούμε σε ισορροπία τα τσάκρας γιατί η υπερ-λειτουργία ή υπολειτουργία τους,  επιφέρει ανισορροπία στον οργανισμό μας.

Από την άλλη μεριά, ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει το πολύπλοκο, μα και πολύ σημαντικό για την λειτουργία και ισορροπία του σύστημα, το ενδοκρινικό, το οποίο ρυθμίζει την έκκριση ορμονών και τον μεταβολισμό. Ανάλογα με την λειτουργία που έχει να επιτελέσει το σώμα μας, ή τις καταστάσεις που πρέπει να διαχειριστεί, οι ενδοκρινείς αδένες, εκκρίνουν σε μικρές ποσότητες τις αντίστοιχες ορμόνες οι οποίες χύνονται στο αίμα μας, διεγείροντας ή καταστέλλοντας την λειτουργία συγκεκριμένων οργάνων ή ιστών. Η υπερ-λειτουργία ή υπολειτουργία κάποιου αδένα, δημιουργεί στον οργανισμό  ανισορροπία (υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός, αλλεργίες, αυτοάνοσα), η οποία αρχικά εκδηλώνεται ίσως με κάποια ήπια συμπτώματα,  που  εάν  δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα, ο οργανισμός νοσεί. Μέσω αυτού του συστήματος ενεργοποιούνται και τα τσάκρας.

Τα δύο αυτά συστήματα (ενεργειακά κέντρα / ενδοκρινικό σύστημα), ουσιαστικά αλληλοεπιδρούν, αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοϋποστηρίζονται, μέσα από μια αέναη και δημιουργική ‘’επικοινωνία’’ με απώτερο σκοπό την διατήρηση της ισορροπίας ή την έγκαιρη προειδοποίηση σε περιπτώσεις  ‘’κακής’’ λειτουργίας.

Με την εξισορρόπηση και εναρμόνιση των ενεργειακών κέντρων, επιτυγχάνουμε την ομαλή και ισορροπημένη λειτουργία του οργανισμού, βοηθώντας το ενδοκρινικό σύστημα, να λειτουργεί πιο ομαλά ανεξάρτητα από το εάν οι εξωτερικές συνθήκες ή παράγοντες είναι αντίξοες ή όχι.  Δεν αντικαθιστά καμία θεραπευτική αγωγή, αντιθέτως δρα συμπληρωματικά με αυτήν, και κυρίως σε  επίπεδο πρόληψης και ενδυνάμωσης.

Το ρείκι εξισορρόπησης και εναρμόνισης των ενεργειακών κέντρων, είναι το προληπτικό ‘’σκεύασμα’’, των αντίστοιχων διατροφικών συμπληρωμάτων  ή βιταμινών, που υποστηρίζονται από την παραδοσιακή ιατρική και που ο οργανισμός μας έχει ανάγκη για να ανταπεξέλθει πιο εύκολα στην καθημερινότητα του.

Η διάρκεια μιας τέτοιας συνεδρίας είναι περίπου 20’ – 30’, κατά την οποία ο ‘’δέκτης’’, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να παραμείνει ξαπλωμένος, χαλαρός και δεκτικός προκειμένου να δεχθεί την θεραπευτική αυτή ενέργεια.

Εντοπισμός και διαχείριση δυσλειτουργικών πεποιθήσεων (μοτίβο)

‘’Tracing and handling of your limiting beliefs’’

’Οι πεποιθήσεις σου γίνονται οι σκέψεις σου. Οι σκέψεις σου γίνονται τα λόγια σου. Τα λόγια σου γίνονται οι πράξεις σου. Οι πράξεις σου γίνονται οι συνήθειες σου. Οι συνήθειες σου γίνονται οι αξίες σου. Οι αξίες σου γίνονται το πεπρωμένο σου.’’MahatmaGandhi.

Η πανεπιστημιακή αλλά και η περαιτέρω εκπαίδευση των στελεχών επιχειρήσεων δίνει μεγάλη βαρύτητα και τονίζει το πόσο  σημαντική είναι  η ‘’αποκρυπτογράφηση’’  της γλώσσας του σώματος στις καθημερινές  επαγγελματικές επαφές, προκειμένου να ‘’διευκολυνθούν’’ ή να μην ‘’μπουν σε κίνδυνο’’, σημαντικές  συνεργασίες ή συμφωνίες.  Αυτό που δεν διδάσκεται σε καμία βαθμίδα εκπαίδευσης  είναι, το πόσο ζωτικής σημασίας είναι  η  γλώσσα του σώματος μας,  για μας τους ίδιους.

Το σώμα κάθε ζωντανού οργανισμού βρίσκεται σε ισορροπία όταν κατορθώνει να διατηρεί κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η ικανότητα του αυτή  ονομάζεται ομοιόσταση, και επιτρέπει στον άνθρωπο να διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα, ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού του (ομοιόσταση γλυκόζης, ph αίματος, αναπνευστικό σύστημα, νεφρική ρύθμιση, θερμοκρασία σώματος, κλπ) ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες που επικρατούν. 

Το σώμα μας έχει την δική του σοφία, και πριν φτάσει στο σημείο να νοσήσει ή ν’ αρρωστήσει μας δείχνει τα σημάδια του, μας προειδοποιεί ότι δέχεται ‘’επίθεση’’, ‘’βάλλεται’’. Το αξιοσημείωτο είναι ότι συνήθως οι πρώτες ενδείξεις ή συμπτώματα εμφανίζονται μετά το  πέρας στρεσογόνων  καταστάσεων ή κατά την περίοδο διλλημάτων/αμφί-ταλαντεύσεων. Το ερώτημα είναι, πόσο εμείς είμαστε σε θέση να το ακούσουμε και να δούμε τα σημάδια που μας δείχνει ; Μήπως τελικά, εμείς  αμφι-βάλλουμε (από την αρχαία πρόθεση αμφί και βάλλω) για κάτι ;  για τα πιστεύω μας, τις αρχές μας, τις αξίες μας, τον εαυτό μας, και βάλλουμε εμείς οι ίδιοι  τον εαυτό μας/οργανισμό μας,  με αποτέλεσμα να τον βάζουμε σε κατάσταση  ανισορροπίας  οδηγώντας τον στο να νοσήσει ; Ή μήπως ο δρόμος που κινούμαστε δεν είναι ο δρόμος της εξέλιξης μας, ο δρόμος που θα κάνει το όραμα πραγματικότητα ;

Και τελικά τι σημαίνει ασθένεια ? άλλη μια σύνθετη λέξη της πλούσιας ελληνικής γλώσσας, προερχόμενη από το στερητικό α + σθένος. Μήπωςτελικά α-σθενής είναι αυτός που στερείται του σθένους του, της δύναμης του.Και αν ναι, γιατί ; Τι είναι αυτό που μας στερεί   την δύναμη  και το σθένος μας ;

Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει καταστάσεις ή έχουμε συναντήσει ανθρώπους που  ενεργοποιούν μέσα μας το δυσάρεστο συναίσθημα της απογοήτευσης, της προδοσίας, της αδικίας, το αίσθημα του ότι βρισκόμαστε στον λάθος τόπο την λάθος στιγμή ή ότι πάντα γνωρίζουμε τον ‘’λάθος’’ άνθρωπο. Βιώνουμε δηλαδή επαναλαμβανόμενα μοτίβο τα οποία παρουσιάζουν μια κοινή πορεία :  ενώ ενεργοποιούνται από διαφορετικές καταστάσεις ή  ανθρώπους , σε διαφορετικά ηλικιακά στάδια, τελικά καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα.Είναι όμως οι εξωγενείς παράγοντες/προϋποθέσεις που δεν  λειτουργούν υπέρ μας, ή μήπως τελικά το λογισμικό μας είναι υπερ-φορτωμένο με μη λειτουργικές για μας, πληροφορίες /πεποιθήσεις. Είναι επίσης γεγονός ότι κάθε επαναλαμβανόμενο αρνητικό βίωμα, ενισχύει την τυχόν ήδη υπάρχουσα ή υποβόσκουσα έλλειψη σθένους ή δύναμης.  Ωστόσο, υπάρχει και η θετική πλευρά του θέματος, την οποία εάν την αξιοποιήσουμε θα μας δώσει/ φανερώσει νέες δυνατότητες και προοπτικές που ίσως μας φέρουν πιο κοντά στην ‘’αποστολή μας’’,  θα εξυπηρετήσουν  την πνευματική μας εξέλιξη και θα συμβάλουν στην συναισθηματική και σωματική μας ισορροπία.  Σε κάθε περίσταση που καλούμαστε να διαχειριστούμε, έχουμε,  (τουλάχιστον) δύο βασικές επιλογές : α) να επιρρίψουμε τις ευθύνες σε  άλλους ή σε οτιδήποτε έξω από εμάς ή β) να επιλέξουμε να βρούμε την λύση ή τουλάχιστον την αρχή του κουβαριού ξεκινώντας από ‘’μέσα προς τα έξω’’, αναζητώντας εντός μας, κάθε δυσλειτουργική πεποίθηση που δεν είναι πλέον συμβατή με το επίπεδο (πνευματικό, ψυχικό) που βρισκόμαστε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.  

Σε αυτό το σημείο λοιπόν, το ρέικι έρχεται να προσφέρει τις υπηρεσίες του, και να συμβάλλει τόσο ενεργά όσο και συμπληρωματικά όχι μόνο στην αντιμετώπιση των  συμπτωμάτων που μπορούν να προκύψουν  από την απώλεια της ομοιόστασης,  αλλά παράλληλα να βοηθήσει  στον εντοπισμό  των βαθύτερων αιτιών των επαναλαμβανόμενων μοτίβων. Η συμπληρωματική φύση της θεραπείας του ρέικι, μέσα από αυτή την εξαιρετική εξελικτική διαδικασία, μπορεί να λειτουργήσει άψογα συνδυαστικά με τις υπηρεσίες ενός ψυχοθεραπευτή.  

Οι συνεδρίες που αφορούν στα μοτίβο,  διαρκούν περίπου 45 λεπτά, εκτός της πρώτης που διαρκεί περίπου  1 ½ ώρα και περιλαμβάνει ένα μικρό ιστορικό του ‘’δέκτη’’, ολική σάρωση της αύρας, εντοπισμό πεποιθήσεων και την διαχείριση τους.

Υποστήριξη διατροφικής ισορροπίας (αδυνάτισμα)

‘’Εάν δεν φροντίσεις το σώμα σου, που θα ζήσεις;’’

Είναι πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα πρακτική ή τεχνική η οποία υποστηρίζει τον θεραπευόμενο/ ‘’δέκτη’’, στο να συγχρονίσει και να ευθυγραμμίσει τα τσάκρα του με την πρόθεση του να αλλάξει βλαβερές διατροφικές συνήθειες, και τελικά  να διατηρήσει ένα αποδεκτό για κείνον βάρος ή να κατορθώσει να απαλλαγεί από το περιττό.  Τα βασικά συστατικά για την επιτυχία του εγχειρήματος συνοψίζονται στα παρακάτω: α) στην πρόθεση του θεραπευόμενου για αλλαγή, β) η πρόθεση να συνοδεύεται από ενέργειες (άσκηση, διατροφή) που δηλώνουν εμπράκτως την πρόθεση του γ) επαναληψιμότητα των συνεδριών, έτσι ώστε να διατηρείται ενεργή η πρόθεση.

Η μέχρι τώρα εμπειρία μου πάνω σε αυτό το θέμα, καθώς επίσης και η επανατροφοδότηση που έχω λάβει από θεραπευόμενους επιβεβαιώνουν ότι το 1ο σκέλος της θεραπείας επιτυγχάνεται άμεσα (αλλαγή διατροφικών συνηθειών) ενώ για το 2ο απαιτείται λίγο περισσότερος χρόνος, που όμως δεν λειτουργεί ανασταλτικά στην όλη διαδικασία, γιατί οι συγκεκριμένες συνεδρίες ρέικι, επιδρούν θετικά σε όλα τα τσάκρα, με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται ψυχολογική κόπωση, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα της συνειδητοποίησης των βαθύτερων αιτιών της διατροφικής δυσλειτουργίας.

Η συνεδρίες αυτές είναι απαραίτητο να διενεργούνται 2 (τουλάχιστον) φορές την εβδομάδα και διαρκούν περίπου 30-40 λεπτά.

Ρέικι από απόσταση – Distant Reiki

‘’Η θεραπεία είναι μορφή αγάπης που πηγάζει από την καρδιά, το κέντρο που συνδέει τα πάντα. Το Ρέικι δημιουργεί έναν χώρο που μας επιτρέπει να αποτινάξουμε την αίσθηση του διαχωρισμού. Έπειτα, σε αυτόν τον χώρο θα βιώσουμε την Ενότητα.’’(Ρεικι το πλήρες εγχειρίδιο)

Η εξαιρετική αυτή αποτελεσματική τεχνική, δίνει την δυνατότητα σε επαγγελματίες του ρέικι ή σε όσους κατέχουν τον 2ο βαθμό, να στείλουν την θεραπευτική αυτή ζωτική  ενέργεια σε όποιον το επιθυμεί. Λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά με τις δια ζώσης συνεδρίες, μιας και η ενέργεια που διέπει τα πάντα γύρω μας, ‘’ταξιδεύει’’ μέσω μιας γέφυρας φωτός,   πέρα από τα στενά όρια και πλαίσια του αντιληπτού με τον νου μας χωροχρόνου.

Όλες οι προαναφερόμενες υπηρεσίες μας (και όχι μόνο) , υποστηρίζονται και με ρέικι εξ αποστάσεως, οι δε συνεδρίες του διαρκούν περίπου 40 λεπτά και δεν χρειάζεται η φυσική παρουσία του θεραπευόμενου στον χώρο, το μόνο που απαιτείται είναι να παραμείνει ξαπλωμένος στον χώρο του, μέχρι την λήξη της συνεδρίας.

Δέσποινα Κανακίδου