ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Η παρθένος είναι η μοναδική γυναίκα του ζωδιακού κύκλου: τα άλλα τρία ανθρώπινα ζώδια είναι αρσενικά. (Δίδυμοι Υδροχόος).

Συνδυάζει λοιπόν όλες τις πτυχές του θηλυκού: την παρθένα την Δέσποινα και την ηλικιωμένη.

Το ζώδιο της Παρθένου είναι ένα από τα πιο σημαντικά στο ζωδιακό κύκλο, γιατί ο συμβολισμός του αφορά ολόκληρο το σκοπό της εξελικτικής διαδικασίας, η οποία πρέπει να προστατέψει, να αναθρέψει και τελικά να αποκαλύψει την κρυμμένη πνευματική πραγματικότητα.

Εσωτερική Αστρολογία,σ251,_252.

Η Παρθένος συμβολίζει τα βάθη, το σκοτάδι, την ησυχία και τη ζεστασιά. Είναι η κοιλάδα της βαθιάς εμπειρίας όπου τα μυστικά ανακαλύπτονται και τελικά έρχονται στο φως. Είναι ο τόπος των αργών, ήρεμων, και όμως πανίσχυρων κρίσεων και περιοδικών αναπτύξεων που συμβαίνουν στο σκοτάδι Και όμως οδηγούν στο φως.

Στο κοσμικό σχέδιο η παρθένος συμβολίζει τη” μήτρα του χρόνου” όπου το σχέδιο του Θεού (το μυστήριο και το μυστικό των αιώνων) ωριμάζει αργά και_ με πόνο και δυσκολία και μέσα από αγώνα και διαμάχη_ έρχεται σε εκδήλωση στο τέλος της εντεταλμένης ώρας.

Εσωτερική αστρολογία σ 260.

Οι Παρθένοι διαθέτουν την εξαιρετική ικανότητα, να αντιλαμβάνονται και να αναλύουν ταυτόχρονα κάθε δεδομένο γεγονός η κατάσταση που υπάρχει γύρω ενώ παράλληλα εκτελούν διάφορες εργασίες με εκπληκτική ακρίβεια.

Η ανάγκη τους να φτάσουν την τελειότητα, ωστόσο, τους κάνει πολλές φορές να γίνονται ιδιαίτερα αυστηροί τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους γύρω τους.

Στην Παρθένο συναντάμε τον άνθρωπο που έχει ταχθεί στην υπηρεσία της προσφοράς

Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΘΕΝΟΥ.

Στην Ελληνική μυθολογία το ζώδιο της Παρθένου συμβολίζεται από την Περσεφόνη κόρη του Δία και της Δήμητρας, θεάς της Γεωργίας.

Ο Πλούτωνας ο θεός του Άδη, ερωτευμένος με αυτήν και μετά τη συγκατάθεση του Δία, την απαγάγει και την οδηγεί στο Βασίλειο του.

Η  Δήμητρα την αναζήτησε μάταια για αρκετό διάστημα ώσπου ο Ήλιος της αποκάλυψε το μυστικό της απαγωγής.

Η θλίψη και η οργή της Δήμητρας, την έκανε να μην αφήνει τίποτα πάνω στη γη να ανθίσει. οι άνθρωποι λιμοκτονούσαν και έγιναν πολύ αδύναμοι  για να μπορούν να προσφέρουν θυσίες στους θεούς τους.

Τελικά οι προσευχές της Δήμητρας εισακούστηκαν και είχε πλέον το δικαίωμα να είναι μαζί με την κόρη της για εννέα μήνες το χρόνο, κατά τη διάρκεια των οποίων ο κόσμος άνθιζε.

Τους άλλους τρεις μήνες (χειμώνας),η Περσεφόνη τους περνάει στο σκοτάδι του Άδη και αυτή την εποχή η πλάση κοιμάται.

Το άστρο ‘’Στάχυς’’ είναι ο σπόρος που κρατά.

Οι Ατζέκοι, αποκαλούσαν αυτόν τον αστερισμό μητέρα γη και μαγική μητέρα.

Η λέξη μητέρα ταυτίζεται με την τροφή άρα τον σπόρο.

Στις εύκρατες ζώνες του Βόρειου ημισφαιρίου, η συγκομιδή γίνεται όταν ο ήλιος βρίσκεται στον αστερισμό της παρθένου. Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί ο αστερισμός απεικονίζεται με παρόμοιο τρόπο σε όλο τον κόσμο αφού ο σχηματισμός των αστέρων διακρίνεται με μεγάλη δυσκολία.

Μία άλλη εκδοχή συνδέει την παρθένο με τη δικαιοσύνη ως τη Βίκυ εις την Αστρέα. την κόρη του Δία και της Θέμιδας.

Από την καταγωγή συνδέεται με το αίσθημα της δικαιοσύνης και της αρετής για αυτό και κάποιοι συγγραφείς την ταυτίζουν με την Δίκη.

 Βρισκόταν στη γη την εποχή του χρυσού γένους, εκεί που οι κοινωνίες είχαν ένα ιδανικό χρώμα, συνυπήρχαν και συνεργάζονται αρμονικά, δεν έκαναν επιθέσεις ο ένας τον άλλον και δεν υπήρχαν αιματοχυσίες η βία. Εκεί η Ατρέα μιλούσε για την αρμονία του σύμπαντος ,των εποχών του χρόνου, και πώς να συντονίζονται οι άνθρωποι με αυτές.

Όμως οι  θνητοί που γεννήθηκαν μετά από αυτούς εκφυλίστηκαν και άφησαν την κακία και την απληστία να κυριαρχήσουν στον κόσμο. Και η Αστρέα, έμεινε λίγο ακόμα στη γη στην ύπαιθρο μαζί με τους χωρικούς και μετά ανέβηκε στον ουρανό ως αστερισμός της Παρθένου.

Η Αστρέα δεν εκπροσωπεί όπως η μητέρα της Θέμιδα τη δικαιοσύνη, αλλά την ισορροπία και την αρμονία ανάμεσα στους ανθρώπους και τη φύση.

Και από εδώ αρχίζει να ξετυλίγεται η ουσιαστική φύση της Παρθένου.

Η λέξη-κλειδί για την παρθένο είναι μία: Σεβασμός.

Σεβασμός για τη ζωή, για το χρόνο για τις σχέσεις για την φύση και τα πλάσματα της , μία και η ίδια ζει κάτω από πολύ υψηλούς δείκτες αξιών τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν έχει διάθεση να καταστρατηγήσει η να προσπεράσει.

Για τους ανθρώπους που ανήκουν στο ζώδιο της Παρθένου, το να ζουν μέσα σε πολύ συγκεκριμένα όρια και πλαίσια είναι τρόπος ζωής, που Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να τους κάνει να φαίνονται παλιομοδίτες, Η  άνθρωποι παλαιών αρχών και ηθικής.

Όμως για αυτούς είναι ο τρόπος της ζωής τους.

 Μία και διέπονται από την ανάγκη της ακρίβειας, της συνέπειας, της μεθοδικότητας,και φυσικά της τάξης και της καθαριότητας.

Για αυτούς η επίδειξη των αγαθών τους, ή των τίτλων τους είναι κάτι που δεν τους αφορά δεν τους ενδιαφέρει. Προτιμούν την ουσία των πραγμάτων, και αυτή είναι να σταθούν κοντά σου όταν πραγματικά έχεις ανάγκη.

Ω ναι, μπορείς να στηριχθείς απεριόριστα επάνω τους όταν αναλάβουν την ευθύνη να σε βοηθήσουν.

Για τους περισσότερους Παρθένους η προσφορά είναι συνυφασμένη με το είναι τους.

Για αυτό και είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένοι με τα ζώα τα μικρά παιδιά, τους αδύνατους, και όποιους πειστούν πως έχουν την ανάγκη τους.

Και παρόλο που αντιπαθούν θανάσιμα τους ζητιάνους τους τεμπέληδες τους ανθρώπους που δεν παράγουν έργο, είναι πάντα εκεί να βοηθήσουν όταν παραστεί ανάγκη.

Και εδώ, υπάρχει και το οξύμωρο του πράγματος: μπορεί στην προσωπική τους ζωή να μην διαθέτουν σχεδόν τίποτα για τον εαυτό τους και να κάνουν σε πολλές περιπτώσεις αιματηρές οικονομίες, όταν καταλάβουν πως υπάρχει πραγματική ανάγκη μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα σπάταλοι και δοτικοί.

πιο μικρά πράγματα. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Παρθένου είναι ο λόγος της. Επειδή ακριβώς σαν άνθρωποι είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί και τελειομανείς, μπορεί να γίνουν εξαιρετικά αυστηροί τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους άλλους. Και εδώ είναι πού υπάρχει άλλο ένα κομβικό σημείο για την παρθένο η κριτική της Τάση και διάθεση.

Εδώ το ρητό που λέει πως η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του.

Η Παρθένος μπορεί να χρησιμοποιήσει μία εξαιρετικά σκληρή και κρητική γλώσσα όταν νιώθει ότι υπερβαίνεις  στα όρια της η όταν κάτι αντιλαμβάνεται πως δεν γίνεται έτσι όπως το θέλει.

Έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο χειρισμού του λόγου της, πού στην άλλη του πλευρά, τους κάνει να είναι εξαιρετικοί μιμητές κωμικοί η να κάνουν stand up comedy.

Ακόμα και εξαιρετικοί συγγραφείς.

Έχουν εξαιρετική ευστροφία οι άνθρωποι αυτοί, και αυτός είναι ένας λόγος που τους κάνει να είναι και ιδιαίτερα αποτελεσματικοί με ότι καταπιάνονται μία και μπορούν να βρουν λύσεις ακόμα και στα πολύ δύσκολα.

βεβαίως κάποιες φορές μπορεί να χαθεί μέσα στις λεπτομέρειες και τις αναλύσεις, αλλά είναι ακριβώς αυτή η ανάγκη του να βάζει τάξη ακόμα και στα πιο μικρά πράγματα!

ΠΑΡΘΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ

Στην Παρθένο συναντάμε τον Ερμή στην έξαρση του.

Σε ένα ζώδιο που τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η εργατικότητα η πρακτικότητα και η ευκινησία ο Ερμής έχει όλα τα μέσα για να ξεπεράσει τον εαυτό του.

Εδώ μπορεί να εντοπίζει άμεσα τι είναι αυτό που χρειάζεται χωρίς να περιπλέκεται με συναισθηματικές εξάρσεις και αντιδράσεις

Είναι ευφυής αποτελεσματικός και θα μπορούσαμε να τον ονομάσουμε και επιστημονικό γιατί σε όποιον τομέα και αν λειτουργεί θα προφυλάξει τον άνθρωπο από πολλές κακοτοπιές.

Ο Δίας στην παρθένο παρόλο που παραδοσιακά θεωρείται πώς βρίσκεται σε θέση αδυναμίας, ωστόσο είναι αρκετά παραγωγικός και αποτελεσματικός ιδιαίτερα όταν δεν έχει δυσαρμονικές όψεις με τους άλλους πλανήτες.

Και μπορεί η Παρθένος να του στερεί τον ενθουσιασμό και τον αυθορμητισμό του όμως από την άλλη μεριά τον εξοπλίζει με εργατικότητα οργάνωση έτσι που εργάζεται για από τα επιτεύγματα με μέθοδο και σύνεση.

Επίσης εδώ βρίσκουμε και την Αφροδίτη σε πτώση δηλαδή στη χειρότερη θέση της.

Ο πλανήτης των σχέσεων και της αγάπης αναγκάζεται να μαζέψει τα όνειρά της και να περιορίσει τον παρορμητισμό της προκειμένου να μπει σε μία πιο ρεαλιστική λογική.

‘Ετσι λοιπόν η Αφροδίτη εδώ χάνει τον ενθουσιασμό της τη χαρά της γίνεται ανασφαλής, Σε πολλές περιπτώσεις ψυχρή και υπολογιστική.

Της είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκδηλώνει το συναίσθημα της, μία και απαιτεί Όλα να είναι σε πρόγραμμα χωρίς να δίνει χώρο στην εσωτερική της πλευρά.

Όμως η Αφροδίτη στην παρθένο γίνεται μία εξαιρετική επαγγελματίας με ότι και αν καταπιαστεί, γιατί έχει τη μέθοδο και την οργάνωση που χρειάζεται για να φτάσει πολύ ψηλά.

Οι παρθένοι αγαπούν την αλήθεια την ακρίβεια την οικονομία τη σύνεση και τη διακριτική εκλεκτικότητα.

Μισούν την ένταση τα ξεσπάσματα τη βρωμιά τη βία την ακαταστασία και την τεμπελιά

Η φύση τους μπορεί να είναι πρακτική, με υπερβολική έμφαση στη λεπτομέρεια, μα είναι αυτοί που σε κάθε δύσκολη στιγμή σου θα σταθούν κοντά σου αρωγοί σε κάθε βήμα προσπάθεια ή πρόβλημά σου.

Ναι μπορείς να έχεις απεριόριστη εμπιστοσύνη σε έναν παρθένο.

Ο αμέθυστος και η γνήσια πλατίνα τον ολοκληρώνουν και του φέρνουν γούρι.

Μέσα στο αίμα του, κυλά πάντα ο υδράργυρος του Ερμή, αυτός που του χαρίζει αυτή την εξαιρετική ευστροφία που μπορεί να αντιλαμβάνεται ακόμα και αυτά που δεν λέγονται ,ή να βρίσκει λύσεις σε απίθανα πράγματα, αλλά και το πνεύμα της Αστρέας , που διψά για δικαιοσύνη και αρμονία.

Κάτω από τους σοβαρούς και πολλές φορές αυστηρούς τρόπους της βρίσκεται το σαγηνευτικό της χαμόγελο που εκφράζει την καθαρότητα της σκέψης και του σκοπού της που συμβολίζεται από τον παρθενικό υάκινθο.

Αφής στιγμής γνωρίσεις το άρωμα αυτού του πασχαλιάτικο λουλουδιού δεν θα απαλλαγείς ποτέ από την γοητεία ..

θα γύρνα ξανά και ξανά στη μνήμη σου μία και η παρθένος έχει το δικό της μυστικό τρόπο να κάνει την καρδιά να θυμάται…

Χρόνια σας πολλά Παρθένοι!!!

Βιβλιογραφία: Μ.Δανέζης. Θεοδοσίου ΣτράτοςΤα άστρα και οι μύθοι τους

Linda Goydman Τα ζώδια και οι ανθρώπινοι χαρακτήρες.

Μυθολογία και Ζώδια. Η ιστορία των αστερισμών.